Natur

Natur
Vattenfallet i Munka Ljungby. Har ni svårt för att lämna kommentar så mejla mej istället plato@telia.com

söndag 18 mars 2018

Kallröka fisk

SMOKEPINS
1.      blanda 1liter vatten med 200gr salt o 20 gr socker, låt det bli svalt
innan man tillsätter fisken.
(Man kan även strö salt runt hela fisken, ställa den kallt i 5-10 tim, beroende på hur salt man vill ha den.
Om man gör så måste man skölja bort saltet med kallt vatten o låta den torka innan man röker den.)
2.     Lägg fisken i saltlagen och placera den kallt 6-12 tim. beroende på storleken och hur salt du vill ha den
3.     Ta upp fisken, torka den så den blir helt torr.
4.     Låt sen fisken torka i kyl några timmar eller över natten.
5.     Häng eller lägg fisken i röken.
6.     Tänd smokepinnen o se till så den brinner runt om, blås ut elden o se till så det är glöd runt om.
7.     Ställ pinnen på sin ställning med glöden uppåt.
8.     Stäng röken så det bara är ett litet ingångshål i botten och ett litet utgångshål för röken i toppen.
9.     När den första pinnen brunnit upp efter ungefär  60-70 minuter ersätts det med en ny pinne, 3-4 pinnar bör va tillräckligt, vill man ha mer röksmak kan man ta någon pinne till.
10.                   Nu är den färdigrökt, men vi rekommenderar att den får vila på svalt ställe 1-2 dagar. OBS inte i samma kyl som annan mat som då kan ta smak.
Temperaturen vid kallrökningen ska inte överstiga 27°
Rökpinnarna gör att tempen ökar med 2-7° beroende på rökens storlek bla.
LYCKA TILL







Smokepins  beställer du från Ole Gravrok
www.smokepins.com

Ole ger alla mina blogg följare en
rabatt kupong (20tome) som ger 20%
i webbshoppen. Gäller till den
1/7-2018.
Om du beställer 12 st Smokepins
med denna kod får du 3 extra pinnar 
i paketet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar